Vælg en side

Hjælp til parforholdet: 8 nøgler, du kan bruge til at skrue op for kærligheden

Der findes mange former for hjælp til parforholdet. 

Vi kan blandt andet vælge at gå i parterapi sammen med vores partner. Hvilket der er gode erfaringer med.

Vi kan også snakke med vores venner, veninder eller familie om vores udfordringer og problemer i parforholdet og måske få hjælp den vej fra. Men for mange er det dog svært og grænseoverskridende at skulle fortælle om deres parforholdsproblemer til venner eller familie.

Det kan opleves som et nederlag, og/eller det kan føles skamfuldt ikke at have ”styr” på sit parforhold eller kærlighedsliv. Ja, det kan faktisk være tabubelagt.

En anden måde at hjælpe sit parforhold på er ved at skæve til, hvad par, der lykkes med deres parforhold og kærlighed, gør. Kigge på par, som lykkes med varige parforhold. Par, som har en kærlig og tryg relation til hinanden. Det er det, som disse par gør, jeg vil fokusere på i dette blogindlæg. For de perspektiver kan vi alle sammen bruge i vores egne relationer.

 

Der er nemlig rigtig meget viden på området. For gennem de sidste godt 30 år har en lang række forskere undersøgt, hvilken adfærd de par, som det lykkes for, har – modsat de par, der ender med at gå fra hinanden.

 

I undersøgelsen fandt den amerikanske psykolog John Gottman (1999) og andre blandt andet frem til 8 konkrete områder, hvor parrene, der lykkes, skiller sig ud fra de par, som ender med at bryde op.

 

De 8 måder er selvfølgelig vældigt interessante at kigge på og lære af, hvis vi ønsker at få et varigt (og lykkeligt) parforhold. Og ikke mindst, hvis vi ønsker at få hjælp til vores parforhold.

 

De 8 måder har jeg valgt at kalde de 8 nøgler til varig kærlighed, og det er de nøgler, som jeg vil præsentere dig for i dag. Så kan du lade dig inspirere af dem og skrue op for dem i dit parforhold. Hvis du er single kan du være have de 8 nøgler med dig fra nu af – og så allerede fra dag 1 bruge dem, når du møder kærligheden igen.

 

Her får du en oversigt over de 8 nøgler, inden vi dykker ned i dem: 

  1. Interessér dig for din partners verden.
  2. Se og anerkend de små positive ting, som din partner gør.
  3. Invitér til kontakt – og se din partners invitationer.
  4. Dyrk jeres fællesskab.
  5. Diskutér uden kritik og foragt.
  6. Vær ikke bange for at indrømme, når du har taget fejl eller været urimelig.
  7. Gå altid tilbage til en fuser.
  8. Undgå at stå stille og sidde fast i jeres parforhold.

 

 

Hvis I har brug for hjælp til at skabe mere nærhed og kærlighed i jeres parforhold, er du mere end velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak om, hvordan jeg eventuelt ville kunne hjælpe jer med det.

 

#1: Interessér dig for din partners verden

Parrene med varige og lykkelige parforhold prioriterer denne nøgle dag efter dag, måned efter måned – ja, i årevis.

 

Det lyder måske simpelt og som en selvfølgelighed. Og ja, det er simpelt, men faktisk er det ikke så selvfølgeligt i alle parforhold. Og det kan da også være svært at bevare interessen i hinanden over tid. Bevare interessen i at høre om dagen på kontoret (igen), samtalen med kollegaen eller om frokosten på kurset. Det kender du måske. 

 

Det kan også være svært, fordi vi ryger ind i den der hverdagstrummerum, hvor vi nemt bliver et praktisk fællesskab – og næsten kun snakker med vores partner om at få hele dagligdags-logistikken til at gå op. Det er helt naturligt, at dette sker over tid.

 

Netop derfor det er vigtigt, at vi husker at vise interesse for hinandens liv, for det skaber tryghed og øger oplevelsen af, at den anden er der for os – at vi ikke er alene. Og det giver os en reel oplevelse af, at vi er vigtige og elsket af vores partner. Du kan allerede nu overveje, hvordan du kan bruge nøgle nummer 1 – endnu mere end du allerede gør i dit parforhold – eller i dit kærlighedsliv, hvis du er single.

 

#2: Se og anerkend de små positive ting, som din partner gør

Og gør det hver dag – eller hver gang I ses. Rigtig mange af os har nemt ved at få øje på alt det, som vi er utilfredse med hos vores partner. Det er på en måde det, som springer os i øjnene først. Og tit er det også det, som vi fortæller ham måske endda igen og igen.

Selvfølgelig skal vi også kunne udtrykke vores utilfredshed. Men. Vi får altså rigtig meget ud af at flytte vores eget fokus fra det, som vi er utilfredse med til det som faktisk fungerer. Alt det, som vi er taknemmelige og glade for, at vores kæreste eller mand gør.

 

Du kender sikkert billedet med glasset, som vi kan se som halvtomt eller halvfuldt. Det, vi gør her, er, at vi øver os på, at se glasset som halvfyldt i stedet for halvtomt. Det kan være svært, fordi vi mennesker har en tendens til at fokusere på alt det, som vi ville ønske, var anderledes. Men du vil opleve en helt anden glæde og taknemmelighed over dit parforhold (og partner), hvis du fokuserer på de gode ting.

 

#3 Invitér til kontakt – og se din partners invitationer

Ja, det lyder måske lidt mærkeligt – det med at invitere til kontakt – eller række ud, kan vi også kalde det. Men det handler dybest set om at være opmærksomme på hinanden.

Og det var altså noget af det, som psykolog John Gottman og andre fandt frem til. At par, som inviterer til kontakt – par, som er opmærksomme på hinanden – var de par, som var mest tilfredse i deres parforhold – og det var også de parforhold, som lykkedes på den lange bane.

 

Og invitationer til kontakt kan både være, når din partner lægger sin hånd på din skulder, kigger dig dybt i øjnene eller hvis din partner tager hul på en snak om et eller andet, som fylder for ham.

 

Det er faktisk ret menneskeligt at komme til at overse de små invitationer til kontakt og nærvær, som kommer fra vores partner. For rigtig tit er vi optagede af vores egne tanker, eller er i gang med at gøre et eller andet praktisk – noget, som gør, at vi alt for nemt overser eller overhører vores partner  – og ikke ser, når han eller hun faktisk inviterer til kontakt lige nu … 

 

Du kender det sikkert også selv; du forsøger at komme i kontakt med din mand, men han er ligesom bare ikke helt tilstede. Han hører dig ikke. Ikke sådan rigtigt.

 

Derfor er det min anbefaling, at du prøver at være mere opmærksomhed på, hvad der kommer fra din mand eller kæreste, næste gang I er sammen. Hvornår og hvordan inviterer han til kontakt?

 

Hjaelp til parforholdet

 

#4 Dyrk jeres fællesskab

Og hvordan kan vi så  arbejde på fællesskabet – oplevelsen af at blive et team? At føles som et virkeligt stærkt “vi”? At føles som om, I vil holde sammen for altid – uanset hvilke udfordringer der måtte komme jeres vej? 

 

Det kan du blandt andet ved at snakke med din partner om jeres drømme for fremtiden. Både dem, I har hver især, og dem, I har for jeres parforhold. Og så er I nødt til at planlægge jeres liv sammen. Både jeres liv sammen i fremtiden, men også helt almindelige dagligdagsting som for eksempel at planlægge den kommende weekend eller ferie.

 

Det handler om, at I får skabt nogle fælles rammer. Det er okay at være uenige og skændes og diskutere for at nå frem til en løsning. Det essentielle er, at I finder en fælles løsning – at I er et team om det, der skal ske.

 

Det med at skændes og diskutere fører os faktisk frem til den 5. nøgle … 

 

#5 Diskutér uden kritik og foragt

For diskussioner og skænderier kan I ikke undgå. Det er en del af et parforhold. Og det er en del af kærligheden også. Så i parforholdet gælder det altså ikke om at undgå konflikter – eller om at undgå skænderier eller diskussioner.

 

Det, som I skal bruge jeres energi på, er måden, I diskuterer om det svære. Som overskriften siger, kan I godt diskutere, men I er nødt til at gøre det uden kritik og foragt. For lige præcis kritik og foragt er gift for parforholdet og for jeres kærlighed.

 

Undersøgelser viser, at hver gang vi siger noget kritisk til vores partner – så skal der 5 kærlige ytringer til for at reparere på den kritiske kommentar. Det er ret tankevækkende, synes jeg. Og noget, vi alle sammen kan blive bedre til at tænke over i hverdagen.

 

 

Hvis du har brug for hjælp til at se, hvordan du skaber mere nærhed og kærlighed i dit parforhold, er du mere end velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak om, hvordan jeg eventuelt ville kunne hjælpe dig med den proces.

 

#6 Vær ikke bange for at indrømme, når du har taget fejl eller været urimelig

At gøre indrømmelser betyder ganske enkelt, at du og din partner kan indrømme overfor hinanden, når I tager fejl på den ene eller den anden måde. 

 

For det gør I. Vi tager alle sammen fejl engang imellem, og vi kan komme til at tillægge vores partner alt muligt, som ikke er reelt – men som er noget, vi forestiller os.

 

Jeg vil for eksempel råde dig til at have denne nøgle in mente, hvis I diskuterer. Hvis det pludselig går op for dig, at du faktisk har fejlfortolket den situation, som du er i gang med at diskutere, så vær det større menneske og indrøm, at du tog fejl, så I kan komme godt videre, i stedet for at diskussionen fortsætter ud af en tangent. 

 

Hvis du er ligesom de fleste af os, så kan det nogle gange være svært at stoppe og sige: “Hov, her tog jeg fejl af situationen og dine hensigter. Undskyld, det er jeg virkelig ked af.”

 

Det er ikke nemt. Især ikke, når du står midt i en ophedet diskussion, men prøv virkelig at øve dig på det. Det er guld for kærligheden og guld for dit parforhold.

 

#7  Effektiv genforening: Gå altid tilbage til en fuser (bare ikke nytårsaften)

Eller sagt på en anden måde: Gå tilbage til jeres uforløste og uafsluttede konflikter og reparere dem. Sammen. I fællesskab.

 

Det gælder både de konflikter, som I havde i sidste uge eller i går – altså dem her og nu – men det gælder så sandelig også uafsluttede og gamle konflikter fra tidligere i jeres parforhold. Dette er selvfølgelig mest aktuelt, hvis I har været sammen længe.

 

De konflikter, hvor den ene eller begge parter virkelig har følt sig svigtet, måske endda forladt – de konflikter kalder vi i parterapien for tilknytningsbrud.

 

I forhold til tilknytningsbrud kan det nogle gange være en god idé at få hjælp af en parterapeut til at snakke om og hele de brud. Det kan være, der har været utroskab, sygdom, misbrug eller andre alvorlige svigt i jeres parforhold. Heldigvis er det muligt at reparere på de gange, hvor I er gået skævt af hinanden. Reparere på de situationer, hvor du eller din partner har følt sig svigtet  – og ladt alene med alle de svære tanker og følelser.

 

#8 Undgå at stå stille og sidde fast i jeres parforhold

Med andre ord skal du undgå at blive hængende i – og have fokus på de ting – som du og din partner ikke kan blive enige om. Og undgå at ærgres over de vilkår, som du alligevel ikke kan ændre på.

 

Undgå også at blive fastlåst i de sider ved din partner, som irriterer dig. Det handler om at være i stand til at give slip på det negative og komme videre. Det er nemmere sagt end gjort – det ved jeg godt – men det kan lade sig gøre, hvis I arbejder fokuseret på det i fællesskab, ligesom du er nødt til at arbejde med det inde i dig, som gør, at det, der irriterer dig ved din partner, går dig så meget på, at du ikke kan give slip på det.

 

Hjaelp til parforholdet

 

Sådan bliver I gamle sammen og bevarer kærligheden mellem jer

Vær åbne og ærlige over for hinanden. Også om de grimme følelser. Når I kan tale om alt, vil I opleve, at kærligheden mellem jer bliver stærkere og stærkere med årene – ligesom respekten for hinanden også vil blive større og større. Og respekten for hinanden og for jeres kærlighed til hinanden er altafgørende for et langt og lykkeligt parforhold.

 

Prioritér tiden sammen med hinanden. Selvfølgelig er hverdag hverdag, men I kan sagtens lægge tid ind, hvor I er sammen som par. Og balancér dette med alenetid. Det er okay at have behov for at gøre ting alene – så længe du viser interesse for det, der betyder noget for din partner – og prioriterer de tidspunkter, hvor han eller hun gerne vil have dig med, står I rigtigt stærkt.

 

Nu er du klar til at skrue op for kærligheden i dit parforhold

Det var de 8 nøgler til varig og lykkelig kærlighed. Jeg håber virkelig, at du kan bruge dem. Det kan være, at du allerede nu ved, hvilke nøgler du vil skrue op eller ned for i dit kærlighedsliv eller i dit parforhold. Rigtig god fornøjelse med det og held og lykke med kærligheden.

 

Hvis I har brug for hjælp til at se, hvordan I skaber mere nærhed og kærlighed i jeres  parforhold, er du mere end velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak om, hvordan jeg eventuelt ville kunne hjælpe jer.