Vælg en side

Problemer i parforholdet: Sådan passer du godt på jeres kærlighed

Uanset om det er lige nu, du oplever problemer i dit parforhold, eller om du tidligere har oplevet det, så vid, at det ikke er hverken ualmindeligt eller et tegn på, at du er i et forkert forhold. Ikke nødvendigvis i hvert fald.

 

Det er dette, som blogindlægget her skal handle om. 

 

Jeg fortæller dig blandt andet om: 

  • hvilke faktorer der kan være årsagen til, at du oplever problemer i dit parforhold.
  • hvorfor du er nødt til at pleje dit parforhold hver dag. Problemer i parforhold skyldes sjældent manglende kærlighed, eller at parforholdet er forkert. 
  • hvorfor du er nødt til at tro på, at jeres parforhold er stærkt nok til at klare den. Hvis du ikke gør noget, sker der heller ikke noget.
  • hvordan du skaber et godt rum, som giver dit parforhold og menneskene omkring det energi, i stedet for at have den modsatte effekt.

 

Nogle gange er det pres udefra, som slider på jeres energi, overskud og kærlighed

De allerfleste af os oplever på et eller andet tidspunkt i vores voksenliv, at vi har problemer i parforholdet. Det er mange forskellige grunde til, at der opstår problemer i parforholdet. Nogle gange handler det om, at vi aktuelt er under pres. Et pres som kommer udefra. Måske er vi presset på jobbet, måske på økonomien, måske i en relation til en veninde … Ydre pres, som stjæler vores energi og overskud til at engagere os i vores partner og i vores parforhold. Det kan også være, at vi har gamle forældre, som behøver vores hjælp. Hjælp som tager meget af vores tid og gør, at vi er en del væk hjemmefra.

 

Alt sammen noget, som presser os udefra. Det er akutte ting, som vi må tage os af i en periode i hvert fald. Det kan være vældig slidsomt for parforholdet, især hvis det står på over lang tid.

 

Hvis du og din partner er udsat for ydre pres, så er det vigtigt, at I snakker sammen, om det, som presser jer. Og at I får lagt en plan for, hvordan I på bedst mulig måde kan håndtere presset – uden at trække for store veksler på hinanden eller jeres parforhold.

I er nødt til at aftale, hvordan I kan være et team, og hvordan I løser det akutte, det ydre pres, der slider på jeres parforhold. 

 

En livskrise kan få dig til at tvivle på dit parforhold – men husk at trække vejret

Hvis du står midt i en livskrise, er det også et stort pres på dit parforhold. Måske er du lige blevet fyret fra jobbet, blevet alvorligt syg eller opdaget, at din partner har været dig utro.

 

Alle livskriser påvirker naturligvis vores samliv og parforhold. Det er helt naturligt og okay – det vigtige er, at du i alle slags kriser ikke drager forhastede beslutninger. Men at du trækker vejret dybt ned i maven og så vidt muligt forsøger at bevare en så genkendelig hverdag  som mulig. Så tager du et skridt ad gangen og undervejs skal du nok finde din vej og løsninger på det, der er svært.

 

Det kan være lettere sagt end gjort, når du står midt i orkanens øje. I rigtig mange tilfælde kan det være en stor hjælp at få sparring og støtte til den proces. For eksempel at søge hjælp hos en parterapeut, hvis det handler om nyopdaget utroskab. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en uforpligtende samtale om, hvad det er, du har brug for. Det kan du gøre her.

 

Tilknytningsbrud kan sætte kærligheden på prøve

Når du oplever problemer i parforholdet, kan det også (ofte faktisk) handle om det, vi i parterapien kalder for tilknytningsbrud.

 

Tilknytningsbrud i parforholdet er de episoder, hvor du eller din partner har svigtet hinanden dybt – og hvor I ikke har fået ”repareret” svigtene og efterfølgende fået helet de sår, som de har efterladt hos den ene – eller begge af jer.

 

Det kan være, du har oplevet svigt i form af utroskab. Utroskab, som har efterladt dig og din partner med en masse ubearbejdede følelser. Det kan være mistillid, sorg, vrede, magtesløshed og så videre. Følelser, som bliver ved med at poppe op, komme imellem jer og hindrer jer i at blive tætte og kærlige med hinanden igen.

 

Det kan også være, at svigtene er opstået i forbindelse med, at en af jer i en periode har haft et misbrug. Og at der i kølvandet på det har været en masse løgne og hemmeligheder, som stadig ligger og ulmer.

 

Det kan være I haft voldsomme skænderier, hvor I sagt sårende ting til hinanden, som I har svært ved at tilgive og lægge bag jer. Der kan også have været voldelige episoder mellem jer – episoder, som har gravet dybe kløfter mellem jer.

 

Tillidsbrud kan virkelig skabe problemer i parforholdet, især hvis vi  ikke får taget os af dem. Det kan være både nødvendigt og hjælpsomt at bruge en parterapeut til at hele og reparere dem. Det er ikke en falliterklæring. Tværtimod. Det betyder, at jeres parforhold betyder så meget for jer, at I vil gøre rigtig meget for at passe godt på det.

 

Problemer i parforholdet

 

Du er nødt til at pleje dit parforhold hver dag

Rigtig mange af os er super gode til pleje vores venskaber, vores relationer til kollegaer, relationen til vores børn. Det falder os nemt og naturligt – vi tænker ikke så meget over det – vi gør det bare.

 

Men det halter ofte i relationen til vores partner. Her kan du let komme til at glemme at pleje relationen regelmæssigt – faktisk hver dag. Hvis du glemmer det – kan det være en af grundene til, at du over tid får problemer i parforholdet.

 

Men hvis vi ved det, hvorfor er det så, at vi ikke får plejet vores parforhold?

 

Måske fordi vi har en forventning og en overbevisning om, at parforholdet bare skal køre af sig selv. At kærligheden bærer det af sig selv. Det er altså ikke virkeligheden. Ikke hvis du vil have et trygt, nært og kærligt et af slagsen i hvert fald. Så kræver det faktisk, at du (og selvfølgelig også din partner) gør en indsats.

 

Kommunikér med din partner på en kærlig og respektfuld måde

Selvom det kan virke banalt, så er kommunikation parforholdets ilt. Det er det, der holder parforholdet i live. Og hvis du har svært ved at kommunikere med din partner, så prøv at træde et skridt tilbage og overvej, om problemet i virkeligheden er, at ingen af jer rigtigt lytter til den anden. 

 

Sænk paradeerne, og forsøg ikke at prøve at få ret eller at få din vilje. For det betyder noget, hvordan vi kommunikerer med hinanden. Om vi gør det på en respektfuld og tillidsfuld måde, eller om vi nærmere går til angreb og anklager den anden part for parforholdets problemer. Du kan læse mere i mit blogindlæg “Hjælp til parforholdet” her, hvor jeg giver dig flere værktøjer til at arbejde på jeres kommunikation.

 

Tit kan forventninger eller drømme, der ikke blev, som du gerne ville, også være anledning til problemer i parforholdet. Men overvej om, du egentlig har kommunikeret dine forventninger og drømme helt tydeligt til din partner? Ingen af jer er tankelæsere, derfor er det virkelig vigtigt, at I ærligt fortæller hinanden, hvad I har brug for. Ellers kan I også risikere, at det er de samme konflikter og skænderier, som gentager sig igen og igen. Simpelthen fordi I ikke taler åbent, ærligt og kærligt om dem.

 

Problemer i parforholdet opstår ikke, fordi I ikke elsker hinanden nok, eller fordi I er i det forkerte parforhold

Ikke altid i hvert fald. For uanset, hvor højt I elsker hinanden eller hvor rigtigt jeres parforhold er, så vil der opstå problemer, udfordringer og uenigheder i parforholdet. Det er en del af det at være i et parforhold. Det er ganske enkelt et vilkår, når du vælger at leve så tæt sammen med et andet menneske.

 

For det er er en svær øvelse at leve så tæt sammen – men det er slet ikke umuligt.

Det kræver dog, at I hverken tager hinanden eller parforholdet for givet.

 

Du er nødt til at håbe og tro på, at dit parforhold nok skal klare sig. Også gennem de svære tider

Desværre sker der tit det, hvis vi oplever en lidt svær tid i parforholdet. Det kan være du er inde i en lidt trist eller kærlighedsløs periode i jeres parforhold. Og så kan det være, at du bliver overvældet af følelsen af at være opgivende. 

 

Du mister ganske enkelt håbet om – og troen på – at I nogensinde kan få det godt med hinanden igen. Og hvis du havner der og føler dig opgivende, så er det nemt at komme til at stoppe med at gøre noget godt og aktivt for parforholdet. Du ryger ind i en  stilstand, hvor du fuldstændigt fryser. Men du er nødt til at blive ved med at håbe og tro på dit parforhold.

 

For hvis du ingenting gør, så får du ret i opgivelsens profeti

Ved at acceptere tingene, som de er, og ved at gå i stå, kan du risikere at få ret i dine bange anelser. Frygten for, at det aldrig bliver godt imellem jer igen – eller at det er umuligt at puste liv i jeres kærlighed.

 

Det er som udgangspunkt (næsten aldrig) umuligt at puste liv i et parforhold eller i kærligheden. Selvfølgelig kan der være sket så mange tilknytningsbrud i jeres relation, at det kræver noget helt særligt – et parterapeutisk forløb måske. Men i langt de fleste tilfælde, så er det muligt. Hvis I er villige til at kæmpe for jeres kærlighed. Du kan læse mere om min parterapi.

 

Det kræver 3 ting: 

#1 At I er tålmodige.

#2 At I har viljen til at arbejde på det.

#3 Og at I træner dagligt. 

 

Jeg plejer at sammenligne det med en slap muskel, du ikke har trænet i lang tid. Hvis du har en slap muskel og gerne vil have, at den skal blive stor og stærk, ja, så er der kun en måde – en udvej – der skal daglig træning til. Og så skal der tålmodighed og vilje til. Nøjagtig det samme gør sig gældende, hvis I vil styrke jeres parforhold, så det (for)bliver stærkt.

 

problemer i parforholdet

Det er ikke udmattende, hård og sveddryppende træning – det handler om at stå kadencen 

For det er stille, rolig og vedvarende træning af de gode vaner. Daglige små opmærksomme og kærlige handlinger, som I gør hver evig eneste dag, fordi I beslutter jer for det. I er nødt til at beslutte jer for at gøre det og blive ved med at gøre det, fordi I ved, at det vil styrke jeres parforhold. Og fordi I ved, at det vil gøre båndet mellem jer – jeres kærlighed til hinanden – stærk og ubrydelig.

 

Skab kærlighed, tryghed, nærvær og bare god energi omkring jeres parforhold

Forestil dig dit parforhold som et rum. Med et rum mener jeg ikke et fysisk rum. Du skal tænke rum som i det engelske udtryk “space” – altså det rum/space, som er imellem jer.

 

Du kender sikkert det der med at træde ind i et rum og så mærke, at stemningen er meget trykket – fornemmelsen af at kunne skære i luften nærmest. Det er det rum (space), jeg tænker på.

 

Sådan et rum – space – er der hele tiden mellem dig og din partner. Rummet mellem jer kan være trykket, trist eller iskoldt at bevæge sig rundt i. Det kan også være sjovt, smukt og varmt at være i. Det, I skal vide, er, at I selv vælger, hvordan det rum skal være. For det er nemlig jer selv, som skaber det.

 

Hver gang du for eksempel siger tak til din partner, hver gang I griner sammen, kysser hinanden, anerkender hinanden, ja, så fylder I rummet ud med varme, tryghed og kærlighed.

 

Og modsat – hver gang du sender en spydig bemærkning af sted, hver gang I kritiserer hinanden, bevidst vender ryggen til hinanden, fylder I rummet med kulde, utryghed og tristhed.

 

Det kan gøre rigtigt ondt og sætte dybe spor i jeres relation. 

 

Så vær bevidst om, at det er dig og din partner som voksent par, der er ansvarlige for at fylde jeres rum – jeres space med masser af liv, varme og kærlighed. Hvis du har børn, så skal du huske på, at børnene også bevæger sig rundt i det rum hver evig eneste dag. Dine børn ser, mærker og indånder luften og stemningen i det rum.

 

Prøv at overveje, hvordan du fra nu af kan gøde jeres rum – jeres space – endnu mere end du sikkert allerede gør. Hvad giver jeres parforhold liv og energi i stedet for at dræne det for kærlighed? 

 

Hvis du har brug for hjælp med disse reflektioner, er du velkommen til at booke en uforpligtende samtale med mig. Så kan vi finde ud af i fællesskab, hvilke redskaber det er, du mangler – og hvordan du skal bruge dem. Book din uforpligtende samtale med mig her.

 

Til sidst vil jeg blot ønske dig rigtig god arbejdslyst med kærligheden.