Vælg en side

Tvivl – skal jeg gå fra ham? 

I dette blogindlæg vil jeg tage fat i en af de helt store følelser: Tvivl. En følelse, som jeg ved, rigtig mange kender – og en følelse, som virkelig kan spænde ben for kærligheden og for et levende parforhold. Derfor er det så vigtigt, at du tager hånd om følelsen, så den ikke får overtaget i dit parforhold.

 

Tit kommer følelsen af tvivl i parforhold til udtryk i form af tanker som:

 • “Er han den rigtige for mig?”
 • “Skal jeg blive i forholdet, eller skal jeg gå?”
 • “Er det sådan her ægte kærlighed føles?”
 • “Skal jeg give forholdet en chance, eller skal jeg bare gå nu?”
 • “Hvordan kan jeg vide, at jeg er med sammen med den rette?”

 

Selvom tankerne er forskellige, dækker de alle over den samme følelse: Følelsen af tvivl.

 

Det er denne følelse, jeg vil fortælle dig mere om i dette blogindlæg. Fordi tvivlen – hvis du bruger den konstruktivt – kan styrke dit parforhold. Jeg vil i blogindlægget her blandt andet fortælle dig om …

 • hvordan du finder ud af, om han er den rigtige for dig. 
 • følelser generelt. Og om, hvorfor ingen følelser er hverken rigtige eller forkerte.
 • hvordan følelsen af “hvad nu hvis … ” og følelsen af at gå glip af noget i den grad kan hæmme dit parforhold.
 • hvorfor tvivl i parforhold er en helt okay og aldeles normal følelse.
 • de to typer tvivl, der findes. 

 

Og så vil jeg give dig nogle konkrete råd til, hvordan du arbejder med tvivlen i dit parforhold. 

 

Er han den rigtige for mig? 

Måske genkender du følelsen af tvivl fra dig selv. Måske sidder lige nu nu med følelsen og mærker, hvor opslidende følelsen af tvivlen på dit parforhold faktisk er.

 

For det er slidsomt at være i tvivl. De spørgsmål, som tvivlen rejser, kan i den grad støje i din bevidsthed, og til sidst kan tvivlen blive noget, du bruger al for meget energi på uden at få noget godt retur. 

 

Hvis du har brug for en uvildig og professionel at vende din tvivl med, er du mere end velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak om, hvordan jeg eventuelt ville kunne hjælpe dig videre.

 

Der findes ikke forkerte eller rigtige følelser 

Inden vi dykker ned i den specifikke følelse tvivl, som dette blogindlæg handler om, så vil jeg fortælle dig lidt generelt om følelser. 

 

Allerførst skal du vide, at ingen – som i ingen følelser er rigtige eller forkerte. Alle følelser er helt ok at mærke. Du kan ikke beslutte dig for, at du aldrig vil være ked af det mere. Eller at du kun vil føle kærlighed til din partner. Sådan fungerer følelser ikke. Følelser får du – de kommer til dig – eller også gør de ikke. Det, du derimod kan gøre, er, at du kan arbejde med, hvordan du håndterer de følelser, som du får og mærker. Det er er faktisk ikke så lidt endda – at kunne gøre altså.

 

For når du bevidst beslutter dig for, at du vil kigge på de følelser, som du mærker og ikke bare at lade dem ”tage dig” og lade dem styre din adfærd, så kan du faktisk få stor glæde og gavn af alle de forskellige følelser, som du får. Også de mere ubehagelige af slagsen som vrede eller tvivl for eksempel.

 

Sagt på en anden måde, så kan dine følelser altså blive din hjælper i livet. Og i den her sammenhæng blive din hjælper i kærlighedslivet og i parforholdet. Og det gælder naturligvis også følelsen af tvivl. Så lad os nu se på, hvordan du aktivt, kærligt og konstruktivt kan bruge din tvivl positivt i dit parforhold og i dit kærlighedsliv.

 

Det er okay og helt normalt indimellem at tvivle, når det kommer til kærlighed

Det første jeg vil sige til dig er, at det er helt okay at tvivle engang imellem. For tvivl er en følelse ligesom alle andre, og som jeg netop fortalte dig, kan du ikke kontrollere, hvad du føler. 

 

Men tvivlen kan godt være en svær følelse, og det kan være skamfuldt og tabuiseret at italesætte den. Men vi tvivler alle sammen engang imellem. Det er, når vi undertrykker vores følelse af tvivl i vores parforhold og forsøge at ignorere den, at det kan få konsekvenser for eksempel i vores parforhold. 

 

Tvivl - skal jeg gaa fra ham

 

Når vi tror græsset er grønnere på den anden side, spænder vi ben for os selv i vores eget parforhold

Ofte kan tvivlen komme, fordi vi føler, at vi går glip af noget. Følelsen af, at græsset er grønnere på den anden side. Især de sociale medier kan være med til at opbygge et (urealistisk) billede, hvordan det perfekte forhold er. Og det kan være svært at forholde sig til, fordi vi konstant sammenligner os med andre. 

 

Det er selvfølgelig altid vigtigt at reflektere over jeres forhold – om der er ting, I kan blive bedre til, gøre mere af sammen og så videre. Men hvis du hele tiden sammenligner dig og din partner med andre par, vil I misse muligheden for at arbejde på jeres forhold på en konstruktiv måde sammen. For uanset hvor kliché det måtte lyde, er græsset grønnest der, hvor du vander og gøder det. Det kan du blandt andet gøre ved at tage hånd om din tvivl, hvis du mærker den.

 

Hvis du har brug for hjælp til at tale om tvivlen og de følelser, den giver dig, så tøv ikke med at kontakte mig her. Så kan vi sammen finde en løsning, der passer til dig og din situation.

 

Der findes to slags tvivl i parforhold: Den enkle og den komplicerede

Nogle gange er tvivlen enkel og ligetil. Det kan for eksempel være, at du er i en situation, hvor du mærker en tvivl om, hvorvidt det egentligt føles ok at være i den pågældende situation.

 

Hvis du nemt og ærligt kan svare nej eller ja, så kan du træde ud af den eller handle på det og efterfølgende opleve, at tvivlen nemt slipper sit tag i dig. Måske har du prøvet det engang – måske flere gange?

 

Den enkle tvivl er ikke den, der splitter os ad. Det er den komplicerede tvivl, som kan tære på vores parforhold. Derfor vil jeg nu dykke lidt mere ned i den herunder.

 

Den komplicerede tvivl (eller kærlighedsdræberen)

Det er en tvivl, som bliver ved med at forstyrre dig. Den larmer konstant i baggrunden. Den slags tvivl kan nærmest gå hen og blive lydsporet til dit parforhold. Sådan at uanset hvad du laver sammen med din partner (også dejlige ting), så spiller tvivlen i baggrunden som enerverende muzak. Det er en tvivl, som skaber afstand til andre mennesker. Og det er en tvivl, som efterlader dig forvirret og utilfreds.

 

Jeg håber, at du er med på forskellen mellem den enkle tvivl og så den mere komplicerede tvivl. Den komplicerede tvivl er den, som jeg kalder kærlighedsdræberen.

 

Ganske enkelt, fordi den kan få dig til at lægge afstand til andre mennesker, og derfor forhindrer dig i at give dig helt hen til din mand, partner eller kæreste. Dermed kommer den komplicerede tvivl til at spænde ben for, at kærligheden naturligt flyder mellem jer i jeres parforhold og i jeres kærlighedsliv.

 

Bagved den komplicerede tvivl gemmer der sig to dybereliggende problematikker. Dem vil jeg præsentere dig for nu.

 

Kærlighedsdræber 1: Frygten for at gå glip af noget

Det er en problematik, der ligger bag tvivlen i parforhold, som professor i psykolog og forfatter, Svend Brinkmann, har skrevet om i bogen “Gå glip: om begrænsningens kunst i en grænseløs tid”.

 

Hvis du er bange for at gå glip af noget, så vil du (også) i dine kærlighedsrelationer konstant være i tvivl. For hvordan kan du egentlig vide, at der ikke venter en bedre, mere spændende, sødere, klogere, pænere, rigere … (fortsæt selv) mand til dig derude? Og hvordan kan du vide, at du ikke kan få et bedre, vildere, dybere, sjovere eller kærligere parforhold end det, du har nu?

 

Helt overordnet og forenklet, så er kuren mod frygten for at gå glip af noget, at du retter dit lys og dit fokus på alt det, som du allerede har og er tilfreds med i dit parforhold i forhold til din partner og i dit liv generelt. Kuren er at kaste lys på din taknemmelighed og opøve den.

 

Kærlighedsdræber 2: Selvbeskyttelse

En falsk form for selvbeskyttelse. En selvbeskyttelse, som du ubevidst tror, hjælper dig, men som faktisk gør det modsatte. For det, som du – eller rettere sagt din psyke – forsøger at beskytte dig imod er følelser af sorg, hvis du bliver svigtet af den, som du elsker.

 

Det paradoksale er altså, at din komplicerede tvivl faktisk bliver det, der står i vejen for, at du lader et andet menneske (for eksempel din partner) komme tæt på dig og give dig den kærlighed, som du forsøger at beskytte dig selv imod at miste.

 

Av.

 

Og er der en ting, som er helt sikkert, så er det, at hvis du dag ud og dag ind lever i konstant tvivl om, hvorvidt din mand er den rigtige, eller om du skal blive eller gå – så får du aldrig et levende, trygt og kærligt parforhold.

 

Du må altså tage dig kærligt og konstruktivt af din komplicerede tvivl, hvis du ønsker at få et kærligt, trygt og levende parforhold og kærlighedsliv.

 

Hvis du har brug for hjælp til at bearbejde følelsen af tvivl i dit parforhold, er du velkommen til at kontakte mig lige her

 

Hvad kan du gøre, hvis du er i tvivl om, du skal blive i dit parforhold?

Du kan slutte fred med status quo

Du kan vælge at gøre ingenting ved din tvivl. At beslutte, at du lader dit forhold være, som det er. Det kan være lettere sagt end gjort. Det betyder, at du gør klart for dig selv og for din partner, at jeres samliv vil forblive uændret og stort set vil være på samme måde som nu om en måned, et år eller om ti år. Men hvis tvivlen får sit tag i dig, kan det være hårdt at blive ved med at ignorere den i stedet for at italesætte den og arbejde konstruktivt med den. 

 

I kan beslutte, at I vil være gladere hver for sig

Det andet, du kan vælge at gøre, er at tage konsekvensen og blive skilt. Her kan du ved hjælp af parterapi arbejde med at komme godt videre alene. Det er et stort skridt, og tvivlen vil i disse tilfælde være altoverskyggende.

 

Du kan starte med at stille dig selv spørgsmål for at finde ud af, hvor dyb tvivlen er. Det kan være spørgsmål som: 

 • Føler du, at du går på kompromis med dig selv? At du har mistet noget af dig i jeres parforhold? 
 • Kommer jeg til at fortryde, hvis jeg ikke går min vej nu? 
 • Får jeg energi af vores parforhold, eller dræner det mig for energi? 
 • Er vi uvenner mere, end vi er glade for hinanden? 
 • Er kærligheden umiddelbar og oprigtig, eller er jeg nærmere forelsket i idéen om vores parforhold? 

 

Spørgsmålene vil give dig en indikation af, hvor meget tvivlen fylder i dig, og om du kan se en måde, hvorpå I kan løse problemerne og bearbejde tvivlen sammen. 

 

Det er selvfølgelig en balancegang mellem at kæmpe for meget og ikke at kæmpe nok for jeres parforhold. Nogle gange er der en grund til, at du tvivler. Det vigtigste er, at du passer på dig selv, for ellers risikerer du at miste dig selv i processen.

 

Du kan arbejde med tvivlen i jeres parforhold sammen med din partner 

Du kan også vælge, at du og din partner i parterapi vil arbejde bevidst med tvivlen og parforholdet. Helt lavpraktisk afdækker vi sammen og skridt for skridt, hvad der i virkeligheden gemmer sig af drømme, længsler og frustration under al tvivlen. På den måde kan vi bearbejde tvivlen i parterapien. 

 

Du er nødt til at huske på, at der er forskel på forelskelse og kærlighed 

Forelskelsen er en fantastisk tid, hvor alting er magisk. Hvis vi kunne, ville vi sikkert ønske, at den følelse kunne vare for evigt. 

 

Men på et tidspunkt bliver det hverdag. Og så bliver forelskelsen til kærlighed. Som også er en utrolig følelse, men som alt andet lige ofte er mindre stormfuld end forelskelsen. 

 

Kærligheden er et valg, I tager sammen. Den kommer ikke til at være rosenrød hver eneste dag. Men hvis I vælger hinanden og jeres kærlighed, kan den blive stærkere end tvivlen.  

 

Tvivl - skal jeg gaa fra ham

 

Hvis du tør tale om tvivlen, kan du sætte den fri

Som jeg sagde i starten af dette blogindlæg, så er det at tvivle i parforholdet helt okay og noget, mange af os oplever. 

 

Faktisk er det en af de mest almindelige grunde til, at par opsøger mig og ønsker min hjælp som parterapeut.

 

Og det, der sker i parterapien, når vi taler om tvivlen og giver den plads, er altid rørende for mig at se. Der sker nemlig det, at vi sammen kan sætte tvivlen fri. Så den slipper sit tag i dig, og så du kan bevæge dig videre i dit parforhold – stærkere end før. 

 

Det kan være svært at overgive sig til kærligheden, fordi vi er så bange for at blive skuffede. Det ved jeg godt. Men det betaler sig i sidste ende. For når vi hengiver os til et andet menneske og lader kærligheden tage over, kan vi klare alt.

 

Hvis du og din partner har brug for et trygt rum til at tale om tvivl i jeres parforhold eller andre følelser i, er du mere end velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak.