“Min mand forstår mig ikke”: Få tre værktøjer til at få ham til at forstå – og omvendt
Følelser og tanker som “Min mand forstår mig ikke” eller “Måske er han slet ikke interesseret i mig” er der desværre, rigtig mange kvinder, der kommer til mig med. Det er en smertefuld oplevelse. Som egentlig “bare” kan bunde i, at I kommunikerer forskelligt.
I dette blogindlæg skal det (igen) handle om kommunikation i parforholdet. Her i blogindlægget vil jeg også give dig tre af mine værktøjer til, hvordan du kan kommunikere klart, tydeligt og kærligt med din partner (også når I snakker om svære emner) – så han vil lytte til dig og (forsøge) at forstå dig.
Derudover vover jeg at tage fat i et lidt kontroversielt emne – nemlig forskellene på mænd og kvinder. Det vil jeg fortælle dig mere om senere.
Kommunikationen kan være særligt svær i vores parforhold – fordi der er så meget på spil
Kommunikationsværktøjer er ikke kun anvendelige i kærlighedsrelationer og parforhold – de kan selvfølgelig bruges i alle slags relationer. Det er dog oftest i vores kærlighedsrelationer, at vi bliver mest udfordrede i vores kommunikation – i vores snakke med hinanden – ganske enkelt, fordi der er mere på spil for os i de relationer – der er flere følelser involveret – på godt og ondt.
Som jeg fortæller de par, jeg hjælper i min praksis, så er det i parforholdet – i relationen til vores partner – at vi kan føle os allermest lykkelige – men også allermest ulykkelige. Netop fordi vi er så tæt følelsesmæssigt forbundet.
Og det er her, at de tre kommunikationsværktøjer kommer ind i billedet, fordi de kan hjælpe jer med at snakke sammen på en konstruktiv og respektfuld måde – uden foragt i stemmen eller pegen fingre, når I oplever problemer i parforholdet. Det er en måde, I kan kommunikere på, så I ikke slider hverken på jeres forhold eller slider på jeres kærlighed til hinanden. Og så du ikke dag efter dag skal irritere dig over de samme ting. Hvis I skændes meget, så tjek mit blogindlæg “Hvorfor skændes vi? Og er det almindeligt at skændes i et forhold?” ud her.
Føler du dig magtesløs i dit parforhold, fordi du føler, at din mand ikke forstår dig? Så er du velkommen til at kontakte mig her, så vi kan tage en snak. Det er aldrig for sent at gøre noget ved det. |
De 3 kommunikationsværktøjer, der kan gøre en forskel for alle dine relationer
De tre værktøjer som jeg vil gennemgå for dig i dag er:
- Lyt til din partner
- Spil én bold
- Vær konkret
Lad os dykke lidt ned i de tre værktøjer.
#1 Du er nødt til at lytte – sådan virkelig lytte
At LYTTE har jeg valgt som det allerførste værktøj til god kommunikation. Og det har jeg, fordi det er super vigtigt i al kommunikation. Det kan virke banalt, men selvom de fleste af os godt ved, hvor vigtigt det er at lytte, ja, så kan vi måske godt i situationen glemme at gøre netop det.
God kommunikation går nemlig begge veje. Det er dialog. Rigtig tit sker der det, når vi kommunikerer, at …
1) Vi glemmer at lytte, fordi vi har så travlt med at formulere det næste, vi vil sige. Eller finde det argument, som virkelig får slået den andens argument af banen. Det kan nærmest bliver en duel på ord og hårdtslående argumenter. Og det kan slide voldsomt på kærligheden, tilliden og respekten mellem jer.
2) Vi lytter efter noget bestemt. Vi lytter efter, om vi er enige eller ej, om vi synes, at han har ret eller uret – eller om det, for os, er rigtigt eller forkert det, han siger. Og det er faktisk ikke at lytte. Eller det er det måske – men det er ikke at lytte på en konstruktiv måde.
At lytte på en konstruktiv og brugbar måde kræver to ting: At du for en stund glemmer dine egne holdninger og meninger, og at du lytter til ordene – lytter åbent og lytter på en nysgerrig måde. Vi kan sige, at når vi lytter på den måde, så er det med ønsket og intentionen om at forstå ham (og ikke nødvendigvis få vores egen agenda trumfet igennem).
Lad os kalde den gode form for lytning åben lytning. Det modsatte af åben lytning er kritisk lytning. Der hvor vi bliver optaget af, om vi synes, han har ret eller uret, om vi er enige eller uenige, eller om vi synes, det, han siger, er rigtigt eller forkert. Den slags hjælper os ikke til at forstå hinanden – forstå, hvorfor vores partner siger, mener eller handler, som han nu gør.
Jeg håber, det giver mening. I hvert fald vil jeg blot opfordre dig til at være opmærksom på, hvordan du lytter. Du vil sandsynligvis blive overrasket over, hvor svært det faktisk er at lytte åbent og uden kritik. Men det er værd at øve sig på. I alle dine relationer. Og især i de relationer, som betyder noget helt særligt for dig, og som du for alt i verden vil passe på.
Sidespring: Mænd er fra Mars og kvinder fra Venus – eller hvad?
Da jeg var ung, læste jeg en meget populær selvhjælpsbog, der hed ”Mænd er fra Mars og kvinder fra Venus” af John Gray. Det kan være, du kender, eller måske endda selv har læst den. I bogen plæderer John Gray for, at der er nogle helt grundlæggende, naturgivne forskelle på mænd og kvinder.
Jeg er tilbøjelig til at give ham ret. Allerførst vil jeg sige, at der naturligvis ikke er et af kønnene, som er bedre end det andet. Vi er bare (på nogle områder) forskellige. De forskelle kan være gode at kende til, for de netop er med til, at vi kan tale forbi hinanden og misforstå hinanden, når vi kommunikerer. Det handler det andet værktøj om, som du kan læse om i næste afsnit.
#2 Du er nødt til kun at spille din mand én bold af gangen
Det andet værktøj kalder jeg: Spil én bold af gangen.
Og det værktøj fører mig til snakken om forskelle på mænd og kvinder, som jeg fortalte om i begyndelsen. Som sagt er der de helt åbenlyse forskelle på mænd og kvinder, de biologiske – dem, vi kan se udenpå. Og så er der jo alle de forskelle, som vi ikke kan se med det blotte øje – vores hjerner for eksempel.
Der er nemlig stor forskel på, hvordan mænd og kvinders hjerner er designede. Og netop dét er vigtigt at kende til for at undgå misforståelser, når vi kommunikerer.
Meget forenklet sagt, så er forskellene, at mænd tænker i kasser, mens kvinder tænker i sammenhænge.
Og lige præcis den forskel er ofte årsagen til, at vi ikke føler os forstået af vores mand. Lad mig give dig et konkret eksempel: Når en mand snakker med sin partner om, hvem der skal købe gaven til den yngste, der snart bliver 15 år, ja, så er det KUN det, som han snakker om.
For han er en mand og tænker i kasser (jeg ved godt, det er karikeret sat op – og der er helt sikkert undtagelser). Når en kvinde snakker gaven til sønnen – ja, så snakker hun måske også om fælles ansvar, opdragelse, om at kunne stole på hinanden, opgaver generelt i hjemmet – og alt muligt andet. Det gør kvinden, fordi hendes hjerne tænker i sammenhænge. Men det ser manden ikke nødvendigvis.
Det, der så kan ske, hvis vi tager eksemplet med gaven, er, at kvinden begynder, at snakke om sønnens forrige fødselsdag; om hvem der købte gaven der. Hun begynder måske også at fortælle, at hun er dødtræt af, at det altid er hende, der står for gaver til børnene – ja, til alle i familien stort set. Og det kan være, at hun breder det endnu mere ud til også at handle om, hvordan de deler ansvaret mellem sig i hverdagen – at NU må han altså til at tage mere over på vasketøj, madlavning eller hvad det nu kan være. Det, vi kvinder gør i sådan en snak, er, at vi billedligt talt bliver ved med at sparke nye bolde ind på banen.
Og det gør vores mand totalt forvirret: For hvilken bold spiller vi lige? Var det ikke gaven, vi snakkede om … Og hvad har det med fælles ansvar at gøre? Og hvorfor skal vi nu snakke om fortiden og gaven sidste år?
Han aner ikke, hvor vi vil hen med det – eller hvilken bold han skal spille med i snakken. Og ja, så står han af. Det kan være, at han bliver tavs eller går – måske bliver han irriteret, brokker sig over, at du altid er utilfreds, og at det er lige meget, hvad han gør, så er det ikke godt nok. Eller noget i den retning.
Det er selvfølgelig karikeret – men der er noget om snakken. Så prøv at være opmærksom på kun at spille én bold ad gangen, når du snakker med din mand næste gang. Tal emnet til ende, før du bringer noget nyt op, noget andet, som du også gerne vil snakke med ham om.
Har I svært ved at forstå hinanden og leder det ofte til skænderier, der kommer ud af kontrol? Så kontakt mig her og få et ekstra sæt øjne på jeres situation. Så finder vi en løsning i fællesskab, der passer til jer. |
#3 Vær konkret – sig, hvad du har brug for
Det tredje og sidste kommunikationsværktøj er: Vær konkret. Det hænger lidt sammen med det forrige værktøj, fordi det også tager udgangspunkt i forskellen på mænd og kvinders hjerner.
Inden jeg gennemgår det sidste værktøj, vil jeg lige endnu engang slå fast, at det selvfølgelig er generaliseringer, vi er ude i. For det er jo ikke sådan, at alle mænd er ens, og at alle kvinder er ens. Der er naturligvis forskelle inden for samme køn også. Men derfor kan vi godt lære noget af det, som vores køn har tendens til at gøre.
Tilbage til værktøj nummer tre, som er: Vær konkret. Generelt så løser vi kvinder vores udfordringer ved at snakke om dem – ved at sige vores tanker højt – ja ved at dele dem med andre. Vi snakker gerne med vores veninder om vores udfordringer eller problemer. Det er vigtigt for os, for imens vi snakker, finder vi tit frem til løsningerne på vores udfordring, bekymring eller problem. Og selvom vi måske ikke finder en løsning lige der, så kan vi opleve, at bare det at snakke med en veninde om det – gør det svære meget nemmere at være i.
Det er anderledes for (mange) mænd. For mænd tænker i løsninger – og de gør det alene. For mænd er ikke lige så tilbøjelige til at dele deres problemer eller udfordringer med andre. De går ofte med deres dilemmaer og tanker alene.
Hvis vi ikke er bevidste omkring den forskel i vores parforhold, så har vi balladen – eller vi kan få den i hvert fald. Det kan gå skævt, fordi kvinden har brug for at snakke for at få rede på sig selv og de givne problemer, hun har. Sådan har manden det ikke, så han kan i hendes øjne lukke samtalen ned ved at komme med en løsning eller to. Med det resultat, at hun oplever, at han ikke forstår hende – eller ikke er interesseret i hende.
Det er vigtigt at forstå, at ingen er skurke eller forkerte i eksemplet her. De er bare forskellige. Og de har svært ved at forstå hinanden.
Så har du brug for ”bare” at snakke, læsse af eller en skulder at læne dig op ad, så sig det til din mand. Vær konkret, så han ved, hvad du forventer af ham. For ellers vil han forsøge at finde løsninger for dig. Det vil han gøre per automatik – fordi han gerne vil hjælpe dig og gøre dig glad igen (og fordi det er sådan, han selv ville foretrække det, hvis det var ham). Det er bare ikke det, som du har brug for lige der – ikke altid i hvert fald. Så vær ærlig og respektfuld – og hjælp din mand kærligt på vej til at forstå dig og dine behov bedre.
Til sidst vil jeg bare ønske dig god fornøjelse med at bruge de 3 værktøjer. Jeg håber, de vil gøre det nemmere for din mand at forstå dig – men også, at de vil få dine øjne op for, hvad der foregår inde i ham, når I kommunikerer. Og husk på, at det nogle gange er helt i orden at have brug for hjælp til parforholdet. Det ér svært, fordi det betyder så uendeligt meget for os.
Føler du ikke, at din mand forstår dig? Virker han måske endda ligefrem ligeglad? Så kontakt mig her for en uforpligtende snak. Og husk på: Hvis du ikke gør noget nyt, så sker der heller ikke noget nyt. |